Det här dricker svenskarna

Återigen kommer vår och sommar för att värma oss förfrusna svenskar. Det är en glädjens tid för alla och självklart är det även rätt tid att korka upp. Men vad ska man egentligen dricka under sommaren? Det är någonting vi har tagit upp i ett tidigare inlägg här där vi bland annat rekommenderar mousserande och rosé. Men det är egentligen inget måste att dricka rosé utan du kan lika gärna dricka rött, vitt, öl eller ett alkoholfritt alternativ. De flesta svenskar  väljer dock att dricka det vita lådvinet Zumbali Chenin Blanc, enligt en artikel från Affärsvärlden som kom tidigare i år. Det har en undersökning som Systambolaget visats och det är intressant att se vilka viner som är i topp.

Billiga vin i topphttp://www.dreamstime.com/-image23207905

Något förvånad blev en när det blev tydligt att de billiga vinen toppade listan men när en tänker efter är det kanske inte så konstigt. Det är ju trots allt fler som tjänar lite eller medel med pengar snarare än mycket. Det vita vinet som stod högst på listan (Zumbali Chenin Blanc) är ett lådvin som är friskt och fruktigt. Det är lätt ungdomligt i smaken och har en fruktig smak med inslag av päron (enligt Systembolaget). För en box (3000 ml) betalar du 167 kronor. Av det vinet har det sålts 4 miljoner liter. Mest vin har det köpts i Stockholms län (14 miljoner liter) och minst vin köptes det i Norrbotten (1,4 miljoner liter). Av de röda vinerna var det Umbala, även här ett lådvin, som sålde bäst. 3,7 miljoner liter av vinet, som har en alkoholhalt på 14 procent och även det är lättdrucket, såldes. Enligt Systembolaget ska vinet vara mycket fruktigt, ha en aningen rökig smak med inslag av fat, vinbär, lakrits och björnbär samt vanilj. Priset för en box är 179 kronor.

Mer intressant fakta om undersökningen hittar du i artikeln. Vill du köpa dessa viner finns de på Systembolaget och det kan ju vara kul att testa vad som är så speciellt med just dessa. Dessvärre står det ingenting i artikeln om vilket rosévin som är det mest druckna men om du frågar om råd kommer du säkert att hitta det.