Hur var det nu med socker?

En kostexpert varnade här i dagarna om hur sockerkonsumtionen är en hälsomässig katastrof enligt en artikel i SvD. Och det är inte bara kroppen som påverkas negativt av det enorma sockerintaget varje människa får i sig per år, utan det är även förödande för våra tänder!

Min Tandläkare i Göteborg tampas dagligen med människor vars tänder har tagit stryk av det vardagliga sockerintaget i sin kosthållning så som läsk, juice och annan sockerrik föda. Dock är det inte vuxna människor som främst tar skada av sockret, utan det är faktiskt våra barn. I en intervju med Kostföreningen Stockholm i DN berättas om hur hela 97 matvaror numera riktar sig direkt till barn, till skillnad mot 2005 års undersökning då antalet låg på omkring 60 stycken, och då ska man även vara väl medveten om att snask så som godis, läsk och glass ej är medräknade bland produkterna – då skulle antalet vara markant högre. Dock kan en positiv trend också tydligt ses i årets undersökning, och det är att andelen sålda produkter numera inte behöver en rolig bild på framsidan eller en lite present i förpackningen för att folk ska handla. Nej, det som genererar flest köp är produkter märkta med ”fri från” märkning så som ”fri från konserveringsmedel, artificiella smakämnen eller syntetiska färgämnen” med mera. Likaså säljs fler ekologiska produkter med naturliga aromer mer än vad de någonsin gjort tidigare. Dock ska man fortfarande vara vaksam när det kommer till hur ens föda påverkar ens munhygien, för även om en produkt är naturlig behöver inte det betyda att den är speciellt bra för dina eller ditt barns tänder.

Hur undviker man dålig munhälsa?

  1. Borsta tänderna – två gånger om dagen, morgon och kväll för att hålla tänderna friska. Slarvar man med tandborstningen är det lätt att man drabbas av karies vilket ger hål i tänderna.
  2. Använd tandtråd – varje dag två gånger om dagen i samband med tandborstningen eftersom att tandtråd är bra för att rensa bort rester mellan tänderna där tandborsten inte kommer åt. Och enligt en intervju i tidningen OP menar tandläkaren som intervjuas att man ska börja gradvis och sätta upp mål om man aldrig använt tandtråd tidigare för att få in rutinen.
  3. Använd munskölj – ger ett extra skydd om man använder munskölj med extra fluor och förhindrar dålig andedräkt.
  4. Använd tungskrapa – hjälper till att ta bort avlagringar som fastnat på tungan, vilken också förbättrar om man har dålig andedräkt.
  5. Tugga fluortuggummi – ta ett tuggummi efter maten, om tuggummit har fluor i sig vill säga. För varje gång vi äter eller dricker så utsätts tänderna för skada och genom att tugga på ett fluortuggummi hjälper vi både tändernas hälsa mot den bättre och vi förbättrar hela munhygienen på ett icke ansträngande sätt.
  6. Sluta röka och snusa – är det något som verkligen försämrar ens totala munhygien så är det cigaretter och snus, så det bästa är att sluta med dessa preparat helt och hållet, men om man inte vill eller kan sluta så bör man i alla fall tänka på att undvika att ta en snus eller cigarett efter att man borstat sina tänder – annars gör ju borstningen faktiskt ingen nytta!